Ett par läs- och lyssningstips

Det finns några författare vars åsikter gränsar till eller överlappar med liberalism, men som kanske inte lyckats ta sig hela vägen in i den liberala literaturkanonen ännu. Eftersom jag i framtiden kan komma att referera till dem här på bloggen tänkte jag lägga fram lite tips på vad man ska läsa eller lyssna på för att bekanta sig med deras idéer.

Thaddeus Russell

Russell växte upp i ett vänsterkollektiv och blev historieprofessor efter att ha klättrat i de vänstra delarna av den amerikanska akademin. Han har vägrat anta några politiska epitet, men har beskrivit sig som både vänster och statsfientlig marknadsanhängare. Han blev avskedad från ett universitet efter att han lärt ut obekväma fakta, vilket ledde till att han skrev sin mest kända bok. Han har skrivit om det här.

A Renegade History of the United States är Russells mest kända verk och anledningen till att han vunnit inflytande hos amerikanska liberaler. Som titeln antyder är boken en reaktion på vänsterakademikern Howard Zinns A People’s History of the United States. De så kallade arbetarhistorikerna såg problem med att historia fokuserade så mycket på inflytelserika figurer inom samhällets toppskikt, men enligt Russell bytte de bara ut kungafamiljer och generaler mot kommunistpartier och fackföreningsledare. Russell’s tes, som hans bok underbygger, går istället ut på att friheter vinns av samhällets lägsta och mest skamlösa skikt.

Till exempel tar han upp hur sexarbetare, inte politiker eller någon organiserad kvinnorörelse, var de första kvinnorna som använde smink, bar röda kläder, gick utomhus utan manlig eskort, och kunde tjäna mer än män. Därigenom gick de i bräschen för idén om att alla kvinnor skulle ha dessa rättigheter. Enligt Russell var det heller inte politiker och fackförbund som såg till att arbetsdagarna blev kortare, utan arbetarna själva som söp så mycket på jobbet att arbetsgivarna var tvugna att minska antalet arbetstimmar för att det överhuvudtaget skulle bli något gjort.

Thaddeus Russell är dock inte bara författare, utan är även mycket skicklig på att tala.

En tiominuterssammanfattning av hans akademiska arbete kan man se här.

En längre föreläsning om hans åsikter kan man se här.

Vill man se honom grillas av objektivister kan man göra det här och här.

Thomas Sowell

Sowell betraktar sig som konservativ, men är vad amerikanerna skulle kalla för libertarian-leaning. Han tror på familjens, bildningens, och arbetsetikens roll som hörnstenar i ett framgångsrikt samhälle, men är inte intresserad av att förbjuda homoäktenskap och lätta droger. Han är inte vad man skulle kalla politiskt korrekt, och ska man vara både krass och cynisk kan man väl säga att han ofta skriver saker som bara en svart ekonom uppväxt i Harlem kan komma undan med att skriva.

Hans bok Basic Economics är en bra introduktion för lekmän som vill lära sig ekonomins grunder, och är läsvärd även för den som känner till dem eftersom den lutar sig mot en enorm mängd empiriska data.

Black Rednecks and White Liberals är min favorit bland de verk jag läst om honom. I den ifrågasätter han bland annat att kulturen hos slavarna i Södern skulle ha kommit från Afrika, och menar istället att den kan härledas från underklassinvandrare från Skottland och norra England. Han har även skrivit en mindre polemisk historia av migrationsströmmar i USA, som heter Ethnic America.

Hooverinstitutionen har gjort många långintervjuer med honom. De finns tillgängliga på Youtube.

Ett återkommande tema i många av hans böcker är en teori om varför vänster och höger så ofta verkar ha olika förhållningssätt till sina motståndare, och varför vissa frågor överhuvudtaget har en höger/vänster-dimension (varför verkar man till exempel kunna gissa någons syn på konflikten mellan Israel och Palestina baserat på om de vill höja skatten?). Jag har tidigare skrivit om det här på bloggen.

Xenofon

Xenofon var en soldathistoriker som var samtida med Platon. Hans bok Oeconomicus innehåller inga nyheter för någon som lever idag, men för den historieintresserade kan den vara intressant om man vill läsa hur marknadsliberalismens och ekonomiforsknings första embryo såg ut under antiken.

För Xenofon uppnådde man materiellt välstånd genom att plantera sina fruktbärande träd i rätt jord och djup. Det sätter ett nytt perspektiv på begreppet mikroekonomi.

När han inte framförde trädgårdstips berättade han om hur man borde ordna sitt hushåll. Bland annat citerade han en man som observerat att slavar jobbar bäst om man gör gårdens välstånd till deras välstånd. Genom att regelbundet belöna de flitigaste slavarna skulle både de och de andra slavar som såg detta uppmuntras att jobba hårdare. Således kan Xenofon ha varit en av de första författarna i världen att beskriva ekonomiska incitament.

Annonser

En reaktion på ”Ett par läs- och lyssningstips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s