Den här papegojan är död

Efter att jag dödförklarade Piratpartiet förra veckan uppstod en del rabalder i diverse kommentarsfält (även om det intressant nog inte resulterade i några kommentarer här på bloggen). Jag kommer någon gång i framtiden säkert återkomma till Piratpartiet och den roll det spelat, men just fastställandet av partiets död var inget jag planerat ta upp igen, i synnerhet inte så här snart. Några personer hävdade emellertid att partiet fortfarande hade stor potential att med lite slit och arbete gå en skimrande framtid med parlamentariska framgångar och brett mediegenomslag till mötes. Den sortens invändningar var förstås att vänta från partiföreträdare som ännu inte riktigt lyckats lämna förnekelsestadiet av vad som lär likna en sorgeprocess och min tanke var att jag skulle slippa agera partipolitisk begravningsentreprenör. Nu råkar dock statistiken från skolvalet ge mig så hissnande stora mängder vatten på min kvarn att jag inte kan låta siffrorna gå okommenterade.

Siffrorna går att hitta här och visar att Piratpartiet fick 1.98% av rösterna. Få partier är så beroende av nyckeldemografier som Piratpartiet, och den viktigaste nyckeldemografin av dem alla är skolungdomar. Det är här vi borde hitta den informationspolitiska folkrörelsens avante garde och Piratpartiets framtida kärntrupper. Istället kan vi se att stödet är så lågt att PP inte ens kunnat få partistöd om skoleleverna fått bestämma. Efter förra EU-valet var det här en demografi i vilken Piratpartiet räknade med opinionssiffror på 25%. Minst. Idag är partiet istället på väg att bli helt utraderat i den målgrupp som borde ha varit dess väljarmotor. Det har alltid varit hos ungdomsväljarna som PPs framtidsutsikter legat, och att Piratpartiet saknar ungdomsväljare innebär att det också saknar framtidsutsikter. Det är dött. Dess chanser på framtida parlamentarisk framgång är noll.

Kan vi nu snälla bete oss som tänkande människor, sätta rationalitet framför känslor, och inse att detta en gång magnifika frihetsprojekt, även om det togs ifrån oss alldeles för tidigt, faktiskt inte lever längre? Ni som är kvar i partiet än, i väntan på att era mandatperioder löper ut eller att ni ska hitta någon annan organisation att emigrera till med de sociala nätverk ni byggt upp i partiet, kan ni inte snälla låta partiet dö med värdighet? Snälla låt det inte förvandlas till skämt för folk som diskuterar de sämsta sätten att skapa politisk förändring. Det förtjänar bättre än så. Låt Piratpartiet vila i frid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s