Baserat på ditt bröllop förra veckan kommer du ha 208 fruar nästa val

Om en lotterivinnare intervjuades av en politisk journalist: ”Förra månaden hade du en månadsinkomst på tio miljoner kronor, men den senaste månaden har din inkomst bara varit trettiofem tusen. Hur ser du på den här kollapsen av dina personliga finanser?”

Det är något märkligt med hur media ser på förändrat väljarstöd för partier. Sedan den första valprognosen publicerades klockan åtta i söndags kväll har det i media pratats om ett katastrofval för moderaterna. Sedan förra valet har de gått från 97 riksdagsmandat till 84, vilket sannerligen är ett uppseendeväckande tapp, men sett ur ett längre perspektiv är årets valresultat för moderaterna knappast anmärkningsvärt. Av de senaste 14 riksdagsvalen (dvs alla sedan 1970) presterade Moderaterna sämre i tio.

Det stämmer att partiet lockade fler väljare i de senaste två valen, men 2006 lanserade man ett nytt regeringsalternativ mot en trött och tio år gammal Persson-regering, och 2010 vann Moderaterna på lotto. Minns ni 2010? Det var då Socialdemokraterna kvoterade in en partiledare så pinsamt kass att hon blev den första S-ledaren på 100 år att som inte lyckades bli statsminister. Det var då Socialdemokraterna ville bilda regering med ett Vänsterparti vars ledare av de flesta fortfarande betraktades som kommunist. Resultatet blev en enorm väljarström från Socialdemokraterna till Moderaterna.

När sossarna i valet därpå väljer att lansera en statsministerkandidat som inte är helt blåst och inte heller proklamerat en vilja att sitta i regering med Lars Ohly förväntar sig alltså svensk media att vi ska bli förvånade över att Moderaterna inte lyckas tangera sitt bästa valresultat på 100 år. Det talas ibland om väljarnas guldfiskminne, men media verkar faktiskt inte heller kunna komma ihåg något som hänt för mer än fyra år sedan. Räkna med samma historielösa förhållningssätt till Sverigedemokraterna om de skulle backa i nästa val, och mot Miljöpartiet om de inte blir näst största parti i nästa EU-val.

Eller ja, kanske inte mot Miljöpartiet – de har ju framställts som ett framgångsparti på väg mot tvåsiffrigt väljarstöd under hela valrörelsen trots att de nu backar – men förutom mediasveriges favoritparti lär vårt lands politiska rörelser behöva akta sig för att inte samla för mycket väljarstöd. Vinner man på lotto i ett val får man nämligen räkna med ett katastrofnarrativ om man bara gör ett normalbra val nästa gång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s